Verstrengelde deeltjes nl

Door Jaaap op woensdag 12 juli 2017 21:59 - Reacties (8)
Categorie: -, Views: 2.757

Wat zijn verstrengelde deeltjes?


2 tollen die vrij in de ruimte zweven
Verstrengelde deeltjes (of fotonen) zijn voor te stellen als 2 tollen die vrij in de ruimte zweven.
http://www.marktplaza.nl/M69735593/1/2-tollen-gewicht-regulateur-oud-33507-69735593.jpg
De rotatieassen van deze twee tollen zijn parallel, dus in dezelfde richting.
De twee tollen hebben hetzelfde gewicht en dezelfde afmetingen.
Als nu de ene tol in draaing gebracht moet worden dan kan dat door een kracht uit te oefenen op de andere tol.
Stel je bijvoorbeeld voor dat de tollen met de punt tegen elkaar aan zitten en dat ze ieder de helft van een electromotor hebben.
Als de motor aan gaat en de ene tol begint te draaien zal de andere tol even snel de andere kant op gaan draaien.
Deze rotatie (of spin) is dan even groot maar tegengesteld gericht.

De explosie
Tussen de twee tollen zit een explosief dat de twee tollen met hoge snelheid de ruimte in kan schieten.
Het explosief zit precies tussen de twee zwaartepunten in dus als het afgaat zal de ene tol precies de andere kant op worden geschoten dan de andere tol. Wederom: zelfde snelheid, omgekeerde richting.

Dat is het
Dat is alles. Dit is precies wat 2 verstrengelde deeltjes zijn. Niet meer en niet minder. Klaar.

Quantumverschijnselen
Als de tol maar uit 1 deeltje bestaat (bijvoorbeeld een foton of een electron) dan wordt het moeilijk om te meten hoe hard en in welke richting de tol draait. Het blijkt dat dit eigenlijk alleen te meten is in 1 vlak.
Dus kies in de (3D) ruimte een (2D) vlak.
Als je nu de spin van de tol in dat vlak wilt meten dan verander je zoveel aan de tol dat daarna niet meer te bepalen is wat de spin in een ander vlak was.

Volgende: Fun with input[type=range], hsl colors and CSS gradients 03-'12 Fun with input[type=range], hsl colors and CSS gradients

Reacties


Door Tweakers user DonJunior, donderdag 13 juli 2017 07:41

Beste uitleg voor een leek welke ik tot nu toe gevonden heb.. en ik heb er wat gelezen. Van knikkers in doosjes tot de linker en rechter handschoen van oma (geen grapje)
Het blijft gewoon een lastig concept om te bevatten.

Door pipo, donderdag 13 juli 2017 17:41

Leuk stukje! Ik mis alleen wel nog wat uitleg over de invloed die de meting heeft op het deeltje en de uitkomst (hint, hint) . Wellicht een idee voor een volgend blog? :)

Door Tweakers user Jaaap, donderdag 13 juli 2017 17:52

pipo schreef op donderdag 13 juli 2017 @ 17:41:
Leuk stukje! Ik mis alleen wel nog wat uitleg over de invloed die de meting heeft op het deeltje en de uitkomst (hint, hint) .
Wat bedoel je precies & heb je de laatste alinea "Quantumverschijnselen" gezien?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 juli 2017 13:29]


Door Tweakers user SeenD, vrijdag 14 juli 2017 10:08

Dat is nog makkelijk.

Hoe verstrengel je 2 deeltjes?

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 juli 2017 10:09]


Door Tweakers user g0tanks, vrijdag 14 juli 2017 18:58

Leuk dat je het begrijpelijk probeert te maken. Het zou nog beter zijn als je wat kanttekeningen plaatst bij je analogieŽn, omdat de versimpeling mensen een verkeerd beeld kan geven. Bijvoorbeeld de spin is een puur kwantummechanische eigenschap, waarbij er in werkelijkheid niks ronddraait. Daarnaast vraag ik me ook wel af wat je met die explosie bedoelt. Moeten deeltjes per se op gewelddadige wijze uit elkaar worden gehaald om ze te verstreneglen?

Door Tweakers user Jaaap, vrijdag 14 juli 2017 19:10

g0tanks schreef op vrijdag 14 juli 2017 @ 18:58:
Daarnaast vraag ik me ook wel af wat je met die explosie bedoelt. Moeten deeltjes per se op gewelddadige wijze uit elkaar worden gehaald om ze te verstreneglen?
Het hoeft idd niet gewelddadig te zijn.
Hoe zou jij het formuleren met zo min mogelijk jargon?

Door Tweakers user Oerdond3r, vrijdag 14 juli 2017 22:03

Ik dacht altijd dat het observeren van de 'spin' van een van de deeltjes hem juist uit zijn 'superstaat' haalde, en dat dit bij het andere deeltje op datzelfde moment ook gebeurde, ongeacht de afstand tussen de twee.

Daar hadden ze dan een bepaalde testopstelling voor verzonnen om te bewijzen dat het niet zomaar onwetendheid van de staat van het deeltje was, maar daadwerkelijk een kwamtummechanisch verschijnsel.

Tevens ook het nieuws dat het Delft in 2015 gelukt was om daadwerkelijk informatie te teleporteren over afstand door gebruik te maken van dit verschijnsel.

Door Tweakers user fastedje, zaterdag 15 juli 2017 00:18

Volgens wikipedia kan je twee kwatumdeeltjes alsvolgt verstrengelen: Als deeltjesparen gemaakt worden door het verval van andere deeltjes, natuurlijk of door een opgewekte botsing, dan mogen die deeltjesparen "verstrengeld" genoemd worden.

Wat ik echter nog veel intrigerernder vind is het quatum eraser effect: https://en.m.wikipedia.or...uantum_eraser_experiments

Hierbij gaat het om een experiment waarbij fotonen of electronen door een dubbele spleet gaan waarbij er een interferentiepatroon ontstaat. Een interferentie patroon betekent dat het deeltje door beide spleten tegelijk is gegaan, zoals een golf zich gedraagt Als je nu detectoren plaatst bij elke spleet en als er op wat voor manier dan ook iemand met een zelfbewustzijn te weten komt door welke spleet de electron of foton is gegaan, dan verdwijnt het patroon. Dit werkt ook wanneer de meting van de detectoren in een blackbox door een persoon een op afstand worden beoordeeld. Deze video legt dit in detail uit :https://youtu.be/nRSBaq3vAeY

Reageren is niet meer mogelijk